tisdag 19 augusti 2008

Dinkelbröd

Nu har jag äntligen börjat baka bröd igen!! Och riktigt gott blev det dessutom! Men har inte fått fart på surdegen än, hade inget rågmjöl hemma så testade med vanligt vetemjöl. Nog surnar det, men det är ingen fart på den. Luktar lite som sur fil... Får nog ta och införskaffa lite rågmjöl och ett äpple.

Tills dess får jag hålla tillgodo med jästbakat bröd. Men det behövs verkligen inte mycket jäst för att få till ett mycket gott bröd! Bara lite tid, men med lite framförhållning så går ju allt att lösa!



RECEPT:
1 litet bröd, dubbla satsen om du vill ha ett större eller två små (smart va!?)
Poolish:
pyttelite jäst (ena hörnet på jästpaketet)
150 g vatten
150 g siktat dinkelmjöl

Blanda ihop ovanstående ingredienser till en deg/smet. Låt degen jäsa i 3-4 timmar i rumstemperatur. (Tips: Blanda ihop detta när du kommer hem från jobbet vid t.ex. 17)

Deg 2:
pyttelite jäst till
150 g vatten
350 g siktat dinkelmjöl
8 g havssalt

Ta fram poolishen. Lös upp nya jästen med lite vatten. Häll i vatten och mjöl i poolish-bunken. Knåda degen i maskin ca 13 min på låg hastighet. Tillsätt saltet, öka hastigheten och kör ytterligare ca 7 min. Om du har gott om tid, ställ degen en timma i rumstemperatur och sedan in i kylen över natten. Det går bra att hoppa över första timmen också!

Nästa dag:
Ta fram degbunken. Arbeta försiktigt ihop degen till önskad limpform och lägg den för att jäsa lite i en lagom stor bunke eller korg. Tänk på att den behöver stöd på kanterna för att kunna jäsa uppåt. Låt den jäsa ca 1 timme. Slå på ugnen på maxtemperatur (260-300 grader). Lägg ut limpan på en varm plåt, ställ in den i ugnen, spruta in lite vatten och stäng luckan. Öppna luckan efter 10 minuter och släpp ut lite ånga, sänk temperaturen till 200 grader.

För att bäst veta när brödet är klart, stick in en termometer i brödet när skorpan börjar stelna, ta ut brödet när temperaturen visar 98 grader. Det här lilla brödet tog nog, hm, ca 30 minuter att grädda.

Mums!! Behöver endast smör på det nygräddade brödet!!

Inga kommentarer:

Medlem i Matbloggarna