lördag 9 februari 2008

Salamibröd

Två bröd till hann jag med igår. Varav det ena blev ett salamibröd. Egentligen ingen sensation. Har inte riktigt bestämt mig än om jag tycker om det eller inte.

Dessutom har jag äntligen beslutat mig för att aldrig mer ens försöka skåra brödet innan gräddning. Förut trodde jag att jag gjorde skårorna för grunda, nu när jag gjorde dem djupare så insåg jag att mina limpor inte jäser som andras, för nu blev den bara enormt ful!


Recept:

Steg 1
200 g levain
300 g vatten
100 g vetemjöl
100 g rågsikt

Blanda ihop alla ingredienser, ca 5 minuter i assistent. Det blir en lös smet. Ställ smeten i rumstemperatur för jäsning i ca 5-6 timmar. Den är färdig när man ser att den är bubblig. Detta tror jag vi kan kalla att vi har gjort en poolish (en slags lös fördeg)

Steg 2
(använd hälften av poolishen, resten används i nästa bröd)
350 g poolish
200 g vatten
100 g majsmjöl
400 g vetemjöl

100 g salami
15 g salt

Blanda poolish,vatten, majsmjöl och vetemjöl. Låt assistenten knåda degen i 10 minuter. Tillsätt salami och saltet och fortsätt knåda i 5 minuter.

Jäs degen i en timma. Efter halva tiden, ta fram degen och gör en vikning, eller stötning som det heter, (platta ut till en rektangel, vik först in kortsidorna, sedan långsidorn, lägg tillbaka degen i bunken med skarven neråt). Använd gärna majsmjöl om den är svår att jobba med.

När den jäst klart platta än en gång ut den till en rektangel. Rulla nu ihop den till en limpa, vik in kortsidorna under limpan. Låt den jäsa ytterligare ca 1 timma. Sätt ugnen på 275 grader

Pensla eventuellt ytan med vitlöksolja (vitlök och olivolja stött i en mortel). Lägg limpan på en varm plåt. Ställ in plåten i ugnen. Efter 5 minuter, sänk värmen till 225 grader. Efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan en stund och lufta. Låt termometern i brödet visa ca 94 grader.

Inga kommentarer:

Medlem i Matbloggarna