lördag 9 februari 2008

Ostbröd

Nästa blev ett ostbröd. Helt okej, men osten på ytan blev på gränsen till lite för bränd, vilket resulterar i en lite beskaktig smak. Ett tips kan ju vara att strö på osten efter första 10 minutrarna i ugnen eller så. Jag använde cheddarost, kan rekommendera att använda en smakrikare ost, t.ex. 1878 eller västerbotten. För fyllningen i brödet gör inte så speciellt mycket väsen av sig nu.




Recept:

350 g av poolishen från föregående recept
200 g vatten
100 g dinkelmjöl, fullkorn
400 g vetemjöl

15 g salt

150 g riven smakrik ost

Blanda poolish, vatten, majsmjöl och vetemjöl. Låt assistenten knåda degen i 10 minuter. Tillsätt saltet och fortsätt knåda i 5 minuter.

Jäs degen i en timma. Efter halva tiden, ta fram degen och gör stötning. Använd gärna majsmjöl om den är svår att jobba med.

När den jäst klart platta än en gång ut den till en rektangel. Strö ut osten på rektangeln, strö inte för nära kanterna. Rulla nu ihop den till en limpa, vik in kortsidorna under limpan. Nyp till lite extra vid långa skarven, för att undvika att osten rinner ut. Låt den jäsa ytterligare ca 1 timma. Sätt ugnen på 275 grader

Lägg limpan på en varm plåt. Ställ in plåten i ugnen. Efter 5 minuter, sänk värmen till 225 grader. Efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan en stund och lufta. Låt termometern i brödet visa ca 94 grader.

Jag upplevde det som det tog lite längre tid än vanligt för brödet att komma upp i givna gradantal, antagligen för att det är fyllt med ost. Eventuellt kan limpan behövas täckas med lite aluminiumfolie mot slutet.

1 kommentar:

Kristina Eriksson sa...

Trevlig blogg du har med en icke-snobbig-ton!:)Läste en del av det du skrivit om bröd, på den fronten är jag verkligen på efterkälken vilket är trist för det är ju så gott med hembakat.

Medlem i Matbloggarna