onsdag 28 mars 2007

Vegobullar och potatis med stuvade ärter

Såg ett recept på Veganvrak som såg såå gott ut. Gjorde dem igår och åt dem till lunch idag. Hennes såg helt klart godast ut, men mina gick inte av för hackor heller!


Nyrullade och ostekta:





Recept:
Vegobullar:
2 dl sojafärs
ca 2 dl svarta bönor
1 tsk rökarom (jag använde TryMe, Liquid Smoke)
1 fint hackad gul lök
en skvätt av någon gräddvariant (jag hade Milda Visp hemma)
örtsalt och svartpeppar

Koka upp sojafärsen så den blir mjuk, låt den rinna av. Kör färsen och bönorna tillsammans med rökaromen i matberedaren (eller med mixerstaven). Tillsätt lite grädde och övriga kryddor + löken.

Rulla bollar utav smeten. Jag tog en "klutt" och pressade den lite i handen så man känner att den vätskar sig lite, sen rullade jag dem väldigt löst i handen för att få fin form på dem. Sen in med dem i kylen tills det är dags att börja steka. Jag inbillar mig att de blir lite fastare av att stå i kylen.

Jag tyckte det var jobbigt att steka dem. Provade att platta ut dem till små biffar, men konstigt nog höll de ihop mycket bättre som bollar, trots allt!

Stuvade ärter:
Häll en liten skvätt mjölk i en kastrull, tillsätt ca 1-2msk mjöl, vispa! Tillsätt mer mjölk och låt det koka upp och bli lite tjockare. Tillsätt ärter och krydda med örtsalt, vitpeppar, riven muskot och en liten bit buljongtärning. Enkelt, gott!


Serverades med kokt potatis (som var väldigt god! lät den koka upp och koka en stund, sedan stängde jag av plattan och lät dem stå på eftervärme tills de var klara, ger en fast och fin potatis) och en stor klick rödavinbärsgelé.

Originalrecept

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar