torsdag 29 mars 2007

Köttfärssås och pasta, långkok

Jag skrev i ett tidigare inlägg om att alla har väl recept på köttfärssås. Sedan läste jag i "Annas medelhavsmat" (Anna Bergenström) om ett recept på köttfärssås som verkade gott. Tro det eller ej så följde jag receptet nästan helt, och det blev supergott, jag som aldrig följer recept, och definitivt inte på köttfärssås. Mmm, nu ska jag alldeles strax äta matlådan som blev över igår.

Recept
min version, nästan exakt som boken "Annas medelhavsmat"

1 stor gul lök
75 g rotselleri
ca 500 g nötfärs
1 burk passerade tomater
vatten

Hacka löken och skär rotsellerin i små tärningar. Stek detta i lite olja. Lägg det stekta i en större gryta. Bryn köttfärsen och häll den i grytan också. Vispa ur stekpannan med lite vatten och tillsätt det i grytan. I med tomaterna och ev. mer vatten. Låt denna gryta puttra i ca 30 min. Rör om då och då!

1 dl vitt matlagningsvin
tomatpuré
1 tsk socker
1-2 grönsaksbuljongtärningar
örtsalt, svartpeppar
torkad basilika

Tillsätt dessa ingredienser efter halvtimman. Koka minst lika lång tid till. Min gryta kokade nog sammanlagt 2 timmar. När det nästan är klart, tillsätt följande:

en halv förpackning Milda Extra lätt 4%
2 stora pressade vitlöksklyftoer
ev mer kryddor

Låt det koka ihop ca en kvart till.
Gott!!!

1 kommentar:

  1. Hej!
    Jag har provat det här receptet och jag håller med dig, det är verkligen jättegott! Tack så mycket för att du la ut det! P.S Jag bytte ut vinet mot limesaft =).
    MVH Josefine

    SvaraRadera