tisdag 3 april 2007

Annas havrebaguetter

Testade för första gången havrebaguette-receptet som finns med i många utav Anna Bergenströms kokböcker. Resultatet blev långt över förväntan, trots att jag glömde ha i honung som det enligt receptet skulle i.Recept:
finns som sagt i nästan alla Annas kokböcker, t.ex. Nya Annas mat och Kärlek, timjan och oliver (som alla för övrigt borde skaffa)

25 g jäst (ett halvt paket)
2 tsk salt
1 msk honung (funkar bra utan också!)
6 dl ljummet vatten
2,5 dl fiberhavregryn eller havrekli (jag använde vanliga havregryn)
ca 10 dl vanligt vetemjöl (jag bytte ut ca 2-3 dl mot vetemjöl fullkorn special)

Rör ut jästen med lite vatten (jag låter jästen smälta genom att röra den med saltet). Tillsätt salt, honung och resten av vattnet. Och blanda sedan i mjöl och gryn tills degen har en bra konsistens.

Låt degen jäsa övertäckt i 1-2 timmar (1 timme räckte bra för min del). Häll ut den jästa degen på ett väl mjölat bakbord och dela den i 4 (jag delade i 5) ungefär lika stora bitar och dra ut till lagom långa baguetter, vrid den lite som en spiral, mjöla ev lite grann (för min del räckte det med att mjöla degen innan jag skar). Degen ska inte knådas! Då förstörs jäsbubblorna i degen!

Värm ugnen till 260 grader och grädda baguetterna i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 150 grader och grädda 10 minuter till.

Brödet blev riktigt mumsigt! Härligt seg yta och mjukt och fint inuti!

8 kommentarer:

  1. ÅÅÅÅÅHHh, det är så gott!
    En av mina personliga fovoriter!

    /Hannah

    SvaraRadera
  2. Ja, dem var det inga fel på! Tråkigt nog har jag inte testat dem förns nu, hehe. Kul att du läser min blogg!

    SvaraRadera
  3. Hej!

    Det här brödet ska jag testa idag, tack för det=)Låter supersmaskigt!

    //Isabella

    SvaraRadera
  4. Hej igen...gjorde baguetterna igår och de blev helt klart lyckade! Jag hade i 1dl vetekli och 1dl grahamsmjöl också så blev det ännu fiberrikare=)

    Tack för receptet!
    //Isabella

    SvaraRadera
  5. Kul att du tyckte om receptet!! Längesen jag gjorde dem nu... kanske dags snart!

    SvaraRadera
  6. Har just tagit ut dem ur ugnen, ser superfina ut!

    SvaraRadera
  7. Har gjort dina havrebaguetter i många år.Tack för receptet! Numera klickar jag ut degen direkt ur bunken på bakplåtspapper och får världens godaste frallor. Barnbarnen älsklar dem!

    SvaraRadera
  8. Har gjort dina havrebaguetter i många år.Tack för receptet! Numera klickar jag ut degen direkt ur bunken på bakplåtspapper och får världens godaste frallor. Barnbarnen älsklar dem!

    SvaraRadera